Sunday, 6 May 2012

Cukup Ke Hanya Berdoa?

Ramli dan Zainal telah berkawan sejak dibangku persekolahan lagi. Apabila memasuki alam universiti, mereka ditakdirkan untuk belajar di universiti yang sama. Kedua-dua orang sahabat ini selalu menghabiskan masa mereka bersama di kala waktu petang.

Ramli merupakan seorang yang rajin belajar dan selalu mendapat keputusan yang baik dalam kelas. Dia yakin, bahawa Allahlah yang memberi segala segala nikmat itu kepadanya. Namun berbeza pula dengan Zainal. Dia seorang yang malas untuk berusaha dalam pelajaran, tetapi dia selalu berdoa kepada Allah agar mengurniakan kepadanya keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Allah maha pemurah, Alhamdulillah Zainal pun selalu mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajarannya.

Suatu hari, Ramli menasihati Zainal agar jangan hanya selalu mengharapkan doa kepada Allah, tetapi tiada tindakan dibuat.

"Aku tengok kau tak belajar pun. Peperiksaan dah nak dekat ni." tegur Ramli

"Alah. Aku dah berdoalah kat Allah. Mesti Allah tolong aku punya. Kau tengoklah keputusan aku sekarang ni, bukan teruk pun" balas Zainal

"Betul result kau sekarang ni bukanlah teruk sangat. Allah tu maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu. Mungkin ini sebagai istidraj kepada kau. Allah nak uji kau dengan kenikmatan yang hanya sementara ini." Ramli terus menasihati Zainal

"Alah, kau ni sibuklah. Aku kan dah berdoa. Tu pun sebahagian daripada usaha aku apa. Bukannya aku duduk saja kat rumah, aku berdoalah." Zainal tetap berdegil.

"Aku nak kau sendiri berfikir. Andai kata kau lapar, makanan tak ada depan mata. Pastu kau berdoa kepada Allah. Ya Allah, aku sedang lapar ni, boleh tak kau hantarkan kepada aku sedikit makanan untuk aku makan."

"Agak-agak kau akan kenyang tak?" sambung Ramli lagi.

"Sudah la. Aku lebih selesa begini. Sebab Allah itu sentiasa melihat akan doa aku." sambil berlalu pergi dari Ramli.

Peperiksaan makin tiba. Ramli seperti kebiasaannya menjelang exam, dia akan ke library untuk mentelaan pelajaran. Bilik-bilik pensyarah akan dia lawati untuk bertanya segala permasalahan yang berkaitan dengan pelajarannya.

Berbeza dengan Zainal yang hanya menghabiskan masanya di depan laptopnya bermain game. Prinsipnya tetap tidak berubah dengan hanya berharapkan doa kepada Allah semata-mata.

Exam telah selamat berlangsung. Ada yang keluar dewan dengan wajah yang gembira, ada yang membawa muka yang masam tidak kurang juga mereka yang seperti tiada apa-apa berlaku. Ramli tercari-cari dimana kelibat Zainal.

Tiba-tiba, jauh disudut dewan kelihatan Zainal sedang duduk termenung seperti ada sesuatu yang mengganggu fikirannya.Ramli segera menghampiri Zainal.

"Kenapa ni Zainal. Nampak macam problem besar je?" soal Ramli

"Aku malu dengan kau Ramli. Segala kata-kata kau selama ni memang betul. Tapi kenapa aku tak endahkannya."

"Aku kantoi dalam exam tadi. Tak dapat nak jawab satu apa pun. Aku hanya bergantung kepada doaku kepada Allah tapi tiada usaha yang aku lakukan."

"Allah telah membuka pintu hati kau Zainal agar kau tak terus hanyut dengan kenikmatan yang sementara ini. Alhamdulillah, Allah beri kau kesedaran awal. Kalau kau kantoi time exam besar nanti, lagi terukkan."

"Kita jatuh sekali bukan bererti kita jatuh untuk selama-lamanya. Jom bangkit, kita sama-sama buat yang terbaik lagi." Ramli memujuk Zainal.

"Insyaallah. Aku nak berubah"

p/s:
1) Jangan hanya bergantung kepada doa semata-mata tanpa sebarang usaha.
2) Sebagai seorang sahabat, seandainya sahabat anda tersasar dari landasan, tariknya balik agar berada dalam landasan yang tepat.

Formula untuk berjaya :

D-Doa
U-Usaha
I-Istiqamah
T-Tawakal

Wallahu 'alam...

2 comments: