Friday, 2 March 2012

Nak Marah Ke?

عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ : أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم :(( أَوْصِنِي. قَالَ
لاَ تَغْضَبْ. فَرَدَّدَ مِرَارًا قَالَ: لاَ تَغْضَبْ ))
 -رواه البخاري-

Daripada Abu Hurairah r.a.:

Bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi SAW: Berikan daku wasiat. Baginda bersabda: Janganlah engkau marah. Lelaki itu mengulangi soalan itu beberapa kali. Baginda tetap bersabda: Janganlah engkau marah.

Marah.Tidak semua yang mampu untuk mengawal marah.Marah menghimpunkan banyak perkara yang kearah keburukan. jika kita meninggalkan segala bentuk keburukankita mendapat segala kebaikan.

"siapa yang mampu untuk menahan marahnyapadahal dia mampu untuk melepaskannya, maka kelak Allah akan memanggilnya pada hari kiamat di hadapan segala makhluk sehingga dia diberi hak untuk memilih bidadari yang disukainya."

(Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud)


Dalam hadis ini, terdapat dua maksud yang amat penting yang ingin disampaikan kita:

1) mengajar kita semua untuk berusaha dan menahan diri untuk berakhlak baik iaitu sabar dan menahan diri daripada melakukan tindakan buruk apabila marah.

2) mengajar untuk tidak melepaskan perasaan marah bukan pada tempatnya. Perasaan marah sukar untuk dihindari, tetapi wajib untuk kita menahan diri daripada melepaskan perkataan-perkataan ataupun perbuatan yang dilarang oleh Allah.

Kekuatan seseorang tidak terletak pada kuatnya tumbukan ataupun sepakan seseorang, tetapi kekuatan seseorang terletak pada setakat mana dia mampu untuk menahan marahnya.

"Orang kuat bukanlah orang yang mampu memukul lawannya. Tetapi orang yang kuat adalah orang yang mampu mengekang hawa nafsunya ketika sedang marah"

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

No comments:

Post a Comment